Правильний вибір дотягувача

Мета нашої компанії - пропозиція широкого асортименту товарів та послуг на постійно високій якості обслуговування.
Правильний вибір дотягувача
Задати питання
Наші фахівці дадуть відповідь на будь-яке запитання щодо послуги

        Атрибут, без якого вже важко уявити сучасний офіс і дім, це дверний дотягувач - механізм, що керує процесом тихого і плавного закривання дверей. Дотягувачі допомагають економити тепло взимку і прохолоду влітку. 

    Принцип роботи дверного дотягувача наступний - зусилля, яке прикладає людина під час відчинення дверей, передається на дотягувач і акумулюється стисненням вмонтованої в корпусі дотягувача пружини.  Управління закриттям здійснюється за допомогою гідравлічної системи - рідина не стискається, тому всі регулювання можна здійснити гранично точно. Швидкість закривання дверей завжди можна відрегулювати за допомогою спеціальних клапанів.

Типи дверних дотягувачів 

      Існує три основні різновиди тяги, яка і рухає ваші двері. Колінна (важільна, шарнірна) - найпопулярніший варіант, схожий на металевий суглоб, вирізняється великим ресурсом роботи і простотою конструкції. Слайдова (змінна) тяга застосовується зазвичай у більш специфічних місцях (зазвичай вузьких). Підлогові доводчики встановлюються, як не важко здогадатися, в нижню частину під двері та регулюють їхній рух із такого положення. Користуються популярністю в торгових центрах і розраховані на полотно до 300 кг.

250dd0.jpg

        На сьогодні на українському ринку дверних механізмів представлений широкий діапазон конструкцій і моделей дотягувачів. Щоб зробити правильний вибір цього дверного пристрою, важливо звернути увагу на такі особливості.  

1) Вага дверей, ширина дверного полотна 

      Головним параметром дотягувача є сила закриття дверей або потужність дотягувача. Тому при виборі моделі дотягувача необхідно враховувати вагу дверей і ширину дверного полотна. 

2) Можливості регулювання основних і додаткових параметрів дотягувача 

         Як правило, дверні дотягувачі мають регулювання двох основних параметрів: 1) сила зачинення дверей 2) швидкість зачинення дверей

        Швидкість зачинення - це швидкість (або, навпаки, повільність) зачинення дверей після того, як ви увійшли (зусилля дохлопу). Регулювання зусилля дохлопа дає змогу налагодити роботу пристрою таким чином, щоб на останніх 7-15° швидкість збільшилася, і замок замикався. 

        Щоб уберегти стіну, дверну коробку і сам дотягувач від ушкоджень під час різких відчинянь дверей, наприклад, під час поривів вітру, важливо відрегулювати також швидкість відчинення. Моделі з функцією гальма рекомендують застосовувати на зовнішніх дверях будівель.

        Деякі механізми мають також корисну функцію фіксації відчиненого положення та пружний обмежувач максимального кута відчинення.

       3) Місце кріплення дотягувача

       За місцем кріплення розрізняють верхні та нижні (підлогові) дотягувачі. Підлогові дотягувачі - монтуються в підлогу, одночасно слугують опорними петлями, ідеальні для маятникових дверей. Їхнє встановлення треба врахувати вже на етапі проєктування. Підлогові дотягувачі можуть витримати найбільшу вагу дверей (до 300 кг). Дотягувачі також можуть бути прихованими - вони врізаються в торець дверей, і при зачинених дверях їх не видно.

        4) Діапазон робочих температур

     Під час вибору дотягувача необхідно врахувати, за яких умов він функціонуватиме, на яку різницю температур розрахований. Зараз у продажу є термостабільні варіанти з інтервалом температур від -35° до +70°С або морозостійка продукція, розрахована на холоди до -45°С. 

        5) Спеціальне призначення дверей

      На протипожежні та димоізолюючі двері обов'язкове встановлення дверного дотягувача, доповненого спеціальними електрогідравлічними або електромагнітними елементами. При цьому ці дотягувачі повинні мати сертифікати відповідності вимогам норм пожежної безпеки. 

        6) Термін служби і захист від неправильного використання (вандалізму)

       Дотягувачі повинні бути, перш за все, надійними і вандалозахищеними пристроями, зручними в експлуатації, а також мати великий термін служби. Надійність і термін служби дотягувача визначаються мінімальною кількістю циклів відчинення-зачинення дверей, яку дотягувач має відпрацьовувати без погіршення параметрів незалежно від умов експлуатації. Згідно зі стандартом EN1154, дверні дотягувачі повинні відпрацьовувати не менше 500 000 циклів. Також термін служби залежить від якості та кількості масла в механізмі. 

        Не приховані дотягувачі (призначені для вуличних дверей) обов'язково мають комплектуватися запобіжним клапаном, що захищає від вандалізму. Крім цього, корпус дотягувача має бути виконаний з ударостійкого матеріалу. Корпус і основні деталі пристроїв зазвичай виготовляють із матеріалів, що не піддаються корозії, наприклад корпус - із силуміну (сплав на основі алюмінію з додаванням кремнію), а внутрішні деталі - з високоякісної сталі.

      Обираючи дотягувач, пам'ятайте, що цей пристрій зазнаватиме досить інтенсивних навантажень. Тому варто утриматися від купівлі дешевих виробів китайського виробництва, що мають традиційно низький ресурс.

      Компанія "Оконич" пропонує своїм клієнтам дотягувачі європейських виробників: DORMA і GEZE (Німеччина), ABLOY (Фінляндія), CHERACLES (Франція), LEVASSEUR (Франція) та ін.

Замовити послугу
Оформіть заявку на сайті, ми зв'яжемося з вами найближчим часом і відповімо на всі запитання.